© Rootsville.eu

Delta Spirit (US)
tiltle: What Is There
music: Americana - Alt-rock
release date: 2020
label: New West Records
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Delta Spirit

© Rootsville 2020


Het is al een tijdje geleden dat we van deze uit San Diego afstammende band nog iets mochten horen. Meer bepaald meer dan zes jaar is het geleden dat ze nog eens van hun lieten spreken. Nu is er deze "What IS There" met daarop 10 niuewe nummers. "Delta Spirit" werd opgericht in 2006 en bestaat uit Jonathan Jameson, Matthew Vasquez, Kelly Winrich, Brandon Young en William McLaren.

Deze Californiërs hebben meer gemeen met de vuilharige, vuile vingernagels van volksgroepen uit de ontluikende jaren dan met hun tijdgenoten. Ze zijn geschikt voor het doen denken aan hoop en de gracieus jeugdige samensmelting van vijandigheid en allesomvattende passie voor alles dat een glimlach in vuur en vlam kan zetten of de haren op armen en nek in kleine spijkerbedjes kan veranderen met een druk op de knop. Na hun sabbat periode klinken deze "Delta Spirit" verfrissender dan ooit. Na een jamsessie in 2018 Brooklyn vindt Delta Spirit terug de juiste weg en dat wordt bezegeld met deze verder evoluerende "What Is There".

Het is vereidelijk om hun nieuwe plaat in te kaderen als een comeback. Opener "The Pressure" is een pittig, uptempo nummer begeleid door een gierende gitaar en een meezingrefrein. "It Ain't Easy" herinnert aan de ziel van hun vroegste werk en maakt goed gebruik van de grootste kracht van de band, de gepassioneerde stem van frontman Matthew Logan Vasquez. "Home Again" voelt aan als het beste voorbeeld van wat Delta Spirit had kunnen zijn, beginnend met hun karakteristieke geluid voordat het geleidelijk werd gedeconstrueerd in een geestverruimende solo ontworpen voor koptelefoons.

Soms stevig en pittige nummers dan weer overhellend naar pop met een nummer als "Can You Forgive Me?" met de stem van Kelly Winrich. De productie werd intern door de band verzorgd. Het hoogtepunt van het album is het titelnummer. Matthew Vasquez en een gitaar herinneren aan enkele van de sterkste momenten van de band. Het album eindigt met die vraag, en het is een passend antwoord dat na bijna 15 jaar Delta Spirit nog steeds zoekende zijn.

tracks:

  1. The Pressure
  2. It Ain't Easy
  3. Gow Bout It
  4. Can You Forgive Me?
  5. Better Now
  6. Home Again
  7. Making Sense
  8. Lover's Heart
  9. Just The Same
  10. What Is There